REGLEMENTEN WAAROM EN HOE?
In onze opvoedingsvisie staat dat wij onze leerlingen willen laten groeien in verantwoordelijkheid, in vrijheid en in solidariteit. Dat kan in een school het best lukken door
- ons doel duidelijk te stellen
- klare afspraken te maken.
Daarom is er:
HET OFFICIËLE SCHOOLREGLEMENT.
Dit reglement behandelt toch wel heel belangrijke materies zoals o.a. afwezigheden, orde- en tuchtmaatregelen en het evaluatiereglement. Je kan het vinden op de website van de school of je kan een versie op papier vragen.
Omdat het schoolreglement een nogal afstandelijke en juridisch opgevatte tekst is, leest het niet echt fijn voor de leerlingen. Daarom wordt het in dezelfde bundel (laatste pagina’s) gevolgd door een andere tekst:
ENKELE GROTE PRINCIPES EN KLEINE REGLEMENTJES UIT HET BOKRIJKS HUISHOUDEN.
Je kan daarin vooral lezen op welke manier we in de school willen samenleven en samenwerken.
Onderstaand, aansluitend bij het schoolreglement, hebben we het over wat ouders, school en leerling van elkaar mogen verwachten. Deze tekst werd opgesteld met inspraak van de ouderraad.
LEERLINGEN, OUDERS EN DE SCHOOL MOGEN WAT VAN ELKAAR VERWACHTEN… |
Als leerlingen, ouders en school aan één koord trekken, op basis van wederzijdse achting en redelijkheid, dan is er heel veel mogelijk …
Hoe kan elk van die drie partners zijn bijdrage leveren?
1. INSPANNINGEN DIE WE VAN JOU ALS LEERLING VERWACHTEN
- Je bent er altijd, in alle lessen en andere door de school georganiseerde activiteiten. Je kan slechts afwezig zijn wegens ziekte of een andere wettige reden zoals dat beschreven staat in het schoolreglement (zie vooraan in je schoolagenda).
- Tijdens lessen rond studiebegeleiding (en/of tijdens individuele begeleidingsmomenten) proberen we je goede studiegewoonten aan te leren. Dat gebeurt voornamelijk in de 1ste graad. Daar moet je je uiterste best voor doen. Als je op de juiste manier kan studeren en op een behoorlijke wijze je studiewerk kan organiseren, kan je daar je leven lang van genieten.
- Als de school, eventueel in overleg met de ouders, extra studiehulp nodig acht, ben je als leerling verplicht daarop in te gaan.
- Je zorgt ervoor dat huiswerktaken, die in de lessen of in het kader van de persoonlijke hulp worden opgegeven, op tijd en nauwkeurig af zijn. Daarom houd je je schoolagenda correct bij.
- Elke les heb je alle noodzakelijke spullen bij je om de les goed te kunnen volgen. Je maakt best de avond tevoren je boekentas klaar terwijl je agenda open ligt.
- Als je studieproblemen krijgt, moet je dat snel aan de leerkracht of klassenleraar melden, en ook aan je ouders, zodat we in overleg naar een goede oplossing kunnen zoeken.
- Jijzelf, je ouders of je leerkrachten kunnen het initiatief nemen om over je studies, je inzet en je resultaten te overleggen. Om daarover met elkaar spontaan, doch steeds hoffelijk, contact op te nemen is de lijst van telefoonnummers van al het personeel in deze Leidraad afgedrukt.
- Op het einde van het 1ste, 2de en 4de leerjaar moet je een weloverwogen studiekeuze maken. Je kan daarbij rekenen op een degelijke studiekeuzebegeleiding, en in overleg met de ouders en de klassenraad zul je wellicht komen tot een weldoordachte keuze. Deze studiekeuze kan daarom slechts uitzonderlijk gewijzigd worden, en pas na overleg met je ouders en de klassenraad of de directie. We verwachten dat je uitdagingen op studiegebied niet uit de weg gaat.
- De gekozen studieloopbaan stelt bepaalde eisen aan de studieresultaten. Je moet je dan ook het hele schooljaar inzetten om aan die eisen te beantwoorden.
- Je spant je in om het klas- en schoolklimaat te verbeteren(meewerken, studiehouding, positieve en sociale instelling, respect en tolerantie).
2. INSPANNINGEN DIE WE VAN JULLIE ALS OUDERS VERWACHTEN
- Misverstanden worden vermeden wanneer jullie zich op de hoogte houden van de studievorderingen van jullie kind. Het wekelijks inkijken van de schoolagenda en het ondertekenen van de maandrapporten en het daarbij horende commentaarblad zijn hierbij praktische hulpmiddelen. Minstens viermaal per schooljaar wordt u op school uitgenodigd om met de leerkrachten te overleggen over studieresultaten en studiehouding van jullie kind.
- Belangrijk is ook dat jullie de richtlijnen en aanwijzingen lezen die in het kader van de lessen studiebegeleiding (‘leren leren’, 1ste graad) aan jullie kind worden gegeven.
- Bij problemen aangaande de studie, of bij andere vragen, verwachten we dat jullie contact opnemen met de vakleraar of met de klassenleraar, om naar een goede oplossing te zoeken. Daarom vindt u in deze Leidraad de lijst van telefoonnummers van personeelsleden.
Omgekeerd, wanneer de school of een leraar contact zoekt, verwachten wij eveneens dat jullie daar dadelijk op ingaan. Als er een communicatieprobleem opduikt, staan wij altijd open voor suggesties over hoe het beter kan verlopen.
- Dring er bij jullie kind op aan dat het volledig meewerkt als er extra hulpmaatregelen nodig zijn omwille van zwakkere studieresultaten.
- Wij hebben jullie absolute medewerking nodig bij het erop toezien dat jullie kind niet onnodig afwezig blijft tijdens lessen of andere schoolactiviteiten. Als het door ziekte of andere omstandigheden de lessen niet kan bijwonen, moet de school zo mogelijk vooraf of anders toch heel snel verwittigd worden. (Zie bepalingen van het schoolreglement).
- De school rekent ook thuis op jullie. Steeds meer gaat jullie kind een zo rustig mogelijke plek voor zichzelf nodig hebben om te kunnen werken voor school. En we vertrouwen er ook op dat jullie erop toezien dat jullie kind voldoende tijd besteedt aan de studie, en daarnaast ook nog aan gezonde ontspanning toekomt. Studie primeert! Avond- en weekendjobs, uitgaan, het overmatig gebruik van TV en computer mogen de studie niet in de weg staan. Probeer bij jullie kind een brede interesse aan te kweken en volg zijn vrijetijdsbesteding (zeker ook buitenshuis) op.
- Op het einde van het 1ste, het 2de en het 4de leerjaar reikt de school een heel reeks elementen aan uit de studiebegeleiding. Ook hier is de rol van de ouders erg belangrijk. In overleg met de klassenraad en eventueel het CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding), maken jullie, samen met jullie kind, een weloverwogen studiekeuze, die rekening houdt met aanleg, interesse en toekomstmogelijkheden. Deze studiekeuze kan daarom slechts uitzonderlijk tussentijds gewijzigd worden, en pas na overleg met alle partners.
Let erop dat jullie kind niet snel afhaakt, maar leert doorbijten, werken en zijn talenten ontwikkelen.
3. INSPANNINGEN DIE JULLIEÂ VAN DE SCHOOL MOGEN VERWACHTEN.
- De school geeft systematisch studiebegeleidingslessen (‘leren leren’) in de loop van het eerste en het tweede leerjaar.
- De studieresultaten worden zorgvuldig bijgehouden en de betrokken leerkrachten plegen daarover regelmatig overleg. Die ‘klassenraden’ hebben voor elke klas minstens tweemaal per trimester plaats. Concrete data vinden jullie in de schoolkalender achteraan in deze Leidraad.
- Het traject voor de schoolloopbaan stelt bepaalde eisen aan de studieresultaten. (Bijvoorbeeld een zeker % behalen voor een bepaald vak om een bepaalde studierichting te kunnen volgen). De klassenraad zal regelmatig (minimaal twee keer per schooljaar) in de leerlingbespreking bekijken in hoeverre de leerling aan deze eisen beantwoordt. Aansluitend is er dan een ouderontmoeting.
Indien de leerling onder het vereiste niveau presteert, zal de klassenraad nagaan wat hiervan de oorzaak kan zijn. Op basis hiervan kan tijdelijk hulp aan de leerling gegeven worden.
- De klassenleraar zal tijdig en op een correcte manier met de ouders contact opnemen als hij een ernstig probleem merkt.
- De school nodigt viermaal per schooljaar de ouders en de leerling uit voor een gesprek over resultaten en studiehouding.
- De school geeft degelijke informatie, begeleiding en advies aan leerlingen en ouders i.v.m. de studiekeuze op het einde van het 1ste, het 2de en het 4de leerjaar. Op basis daarvan wordt in onderling overleg een weloverwogen studietraject gekozen.
- De aangegeven trajectkeuze is een streeftraject. Op het einde van het 1ste, 2de en 4de jaar wordt weer een (zelfde of andere) keuze gemaakt, rekening houdend met de studieresultaten en het advies van de klassenraad.
- De school meldt de ouders onmiddellijk (telefonisch of schriftelijk) de afwezigheden van hun kind.
- De school schept mogelijkheden tot inspraak voor en communicatie met ouders en leerlingen (cfr. scholierenparlement, kranten en nieuwsbrieven, oudervereniging, participatieraad,…)
- De school spant zich in om het klas- en schoolklimaat te verbeteren (positieve en sociale houding, respect en tolerantie, studiesfeer en samenwerking.)
Het huidige schoolreglement kan je HIER DOWNLOADEN.