Het Se-n-Se (Secundair-na-Secundair) wordt georganiseerd door secundaire scholen. De opleidingen zijn sterk gericht op de arbeidsmarkt en ‘werkplekleren’ (stage) vormt een essentieel onderdeel van het programma. Het Se-n-Se wil je mogelijkheden zowel naar tewerkstelling als naar hogere opleidingen bevorderen.
Onze school biedt twee van deze Se-n-Se-opleidingen aan. Maak een keuze over welke opleiding je meer informatie wil lezen:
Apotheekassistent
Omschrijving
Een apotheek is meer dan een winkel! Het verschil zijn de mensen die er werken: dit zijn mensen met een degelijke wetenschappelijke opleiding. Jij zou één van deze mensen kunnen zijn!
De opleiding tot apotheekassistent is helemaal op de praktijk afgestemd. Je krijgt specifieke vakken die je in je job als apotheekassistent zeker nodig zal hebben: farmaceutische technologie (om zelf geneesmiddelen te leren bereiden), geneesmiddelenleer, cosmetologie, plantkunde, toxicologie, voedingsleer en tarificatie en wetgeving. Daarnaast worden er ook nog een aantal basiswetenschappen voorzien zoals chemie, biologie en fysica.
De stage is natuurlijk ook een heel belangrijk onderdeel van deze opleiding. Deze stage biedt je de mogelijkheid om alle theorie die je leert op school om te zetten in de praktijk. Voor het behalen van je diploma moet je minimum 300 uren stage doen in een publieke apotheek. Maximum 100 uren mogen ook gepresteerd worden in een ziekenhuisapotheek.
Natuurlijk is er op onze school ook een unieke en toffe sfeer en kan je rekenen op de deskundige begeleiding van onze leerkrachten!
Leerlingprofiel
Je kan ordelijk, stipt, netjes en hygiënisch werken en je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt een grote interesse voor wetenschappelijke vakken in het algemeen en voor de medische wereld in het bijzonder. Ben je bovendien sociaal en kan je goed met mensen overweg, dan heb je alle potentieel om een goede apotheekassistent te worden!
Deze Se-n-Se opleiding staat open voor iedereen die reeds in het bezit is van een diploma ASO, TSO of KSO na een positief advies van de toelatingsklassenraad. Kandidaten die in het bezit zijn van een diploma TSO Chemie of TSO Techniek-Wetenschappen krijgen een vrijstelling voor het vak chemie.
Toekomstmogelijkheden
Na de opleiding heb je een brede waaier aan mogelijkheden. Je kan natuurlijk aan de slag als apotheekassistent in een publieke apotheek. Daar ben je dan de rechterhand van de apotheker en mag je onder andere geneesmiddelen afleveren, advies verstrekken aan patiënten, geneesmiddelen bereiden en bepaalde administratieve taken uitvoeren.
Daarnaast kan je ook aan de slag als apotheekassistent in een ziekenhuisapotheek waar je ook geneesmiddelen mag bereiden en alle medicatie voor de juiste patiënt moet klaarleggen. Of wat dacht je van een job in de farmaceutische of cosmetische sector of zelfs in de voedingsindustrie?!
Wens je nog meer informatie over deze opleiding?
- Bekijk hier de folder over de opleiding Apotheekassistent.
- Bekijk ook zeker onze PowerPoint over deze interessante richting.
- Wens je meer informatie over onze opleiding neem dan contact op via apotheekassistent@sint-jozefinstituut.be
Schrijf nu in op 7APO!
Startdag 1 september, late instap tot 30 september mogelijkheid na intakegesprek
Chemische procestechnieken
Omschrijving
Ben je erg leergierig en heb je interesse voor chemie en techniek? Zie je jezelf als een teamplayer met zin voor initiatief en verantwoordelijkheid? Beschouw je veilig werken als een topprioriteit? Kan je flexibel reageren bij veranderende werkomstandigheden?
Zo ja, dan is de opleiding chemische procestechnieken zeker wat voor jou!
De opleiding chemische procestechnieken bereidt je voor op de job als procesoperator in de chemische nijverheid. De opleiding die je krijgt is deels theoretisch, deel praktisch. De theorie krijg je tijdens de lesweken via toegepaste richtingsspecifieke vakken, de praktijk ervaar je tijdens stages en werkplekleren.
Wie wordt toegelaten
Leerlingen die slaagden in de studierichtingen Chemie of Techniek-wetenschappen in de derde graad TSO of een 7de jaar BSO in een richting met chemie, fysica of mechanica in de derde graad.
Leerlingen met een andere vooropleiding worden eveneens toegelaten, mits een gunstig advies van de toelatingsklassenraad. Dit advies is gebaseerd op de resultaten van een toelatingsproef en een intakegesprek.
Klassiek of duaal?
Het type traject – klassiek of duaal – hangt af van je eigen keuze, de resultaten van de toelatingsproef en het intakegesprek en de beschikbaarheid van duale stageplaatsen die door bedrijven aangeboden worden.
Uitwegen
De procesoperator, waartoe dit specialisatiejaar je in feite opleidt, is degene die op de werkvloer de productieprocessen permanent controleert en stuurt. Er is nog steeds een grote vraag naar procesoperatoren!
Meer info? Inschrijven?
Meer informatie of een afspraak maken om in te schrijven kan via:
Tel 011 26 40 30 of mail@sint-jozefinstituut.be